Cara Mengurangkan Gastrik Ketika Hamil

Selalunya orang yang hamil pasti akan ada yang akan alami gastrik. Ni kak anis nak berkongsi Cara Mengurangkan Gastrik Ketika Hamil. Kehamilan ni selalunya akan buat hormon wanita ni tak stabil. Perubahan hormon yang ketara inilah penyebab utama kenapa wanita hamil lebih mudah mendapat gastrik yang teruk. Ramai sangat wanita yang hamil akan alami loya dan muntah-muntah yang teruk. Orang panggil ‘Morning sikcness’. Tapi kadang tu bukan waktu pagi je. Ada yang pagi ok je tapi mula masuk waktu petang ‘morning sickness’ dia mulalah menyerang. Hanya ibu-ibu yang memaluinya yang mengetahui deritanya saat itu. Kak anis laluinya masa anak pertama. Waktu ni la saat paling teruk kak anis rasa sepanjang kehamilan kak anis.

Shaklee Enstek Cara mengurangkan Gastrik Semasa Hamil 1
Shaklee Enstek Cara mengurangkan Gastrik Semasa Hamil 1

CARA MENGURANGKAN GASTRIK KETIKA HAMIL

Gastrik semasa hamil terjadi disebabkan oleh beberapa faktor. Antaranya ada disebabkan penghasilan hormon HCG menyebabkan otot-otot tubuh mudah meregang. Antara otot yang meregang terdapat di hujung easophogus, dimana fungsinya adalah untuk mengelakkan daripada makanan yang telah masuk dalam perut berpatah balik masuk ke dalam esophagus. Tetapi wanita hamil akan melalui situasi dimana makanan memasuki semula esophagus disebabkan otot hujung esophagus tersebut mudah meregang.

Shaklee Enstek Cara mengurangkan Gastrik Semasa Hamil
Shaklee Enstek Cara mengurangkan Gastrik Semasa Hamil

Antara lainnya ialah apabila telah memasuki trimester ketiga saiz bayi yang besar menyebabkan organ-organ dalam badan wanita bergerak dan kadang sehingga menyebabkan makanan yang dimakan tidak memasuki perut secara sempurna.Ia tersangkut di Esophagus dan inilah yang menyebabkan pedih hulu hati.

Antara Cara Mengurangkan Gastrik Semasa Hamil ialah:

  1. Pastikan anda mengambil makanan yang ringan-ringan sekerapnya. Antara cadangan makanan yang berkhasiat tetapi agak ringan adalah kurma, kismis dan cereal.
  2. Jangan biarkan loya menyebabkan anda tidak mahu makan apa-apa. Pastikan anda makan walaupun dalam kadar yang sedikit.
  3. Pakailah pakaian yang longgar dan selesa.
  4. Pastikan peredaran udara didalam kediaman anda dalam keadaan yang baik.
  5. Simpan buah-buahan yang masam seperti limau, apabila loya anda datang cepat-cepat makan limau
  6. Elakkan minum minuman yang berkafein
  7. Pastikan setiap hari mengambil pengambilan air yang cukup iaitu 3 liter sehari.
  8. Mengambil vitamin Prenatal shaklee yang membantu dalam mengurangkan Gastrik Ketika Hamil

Ingin dapatkan Set Prenatal Shaklee dan Set Gastrik Shaklee

Terus Hubungi kak Anis Pengedar Shaklee Enstek untuk dapatkan konsultasi dan nasihat www.wasap.my/60196025272

whatsapp
whatsapp

Leave a Comment