Set Sakit Tumit Shaklee

Siapa disini yang masih alami sakit tumit walaupun telah melakukan aktiviti untuk merawat sakit tumit. Disini kak anis akan kongsikan Set Sakit Tumit Shaklee yang sangat-sangat membantu dalam mengurangkan dan menghilangkan terus sakit tumit anda.

SET SAKIT TUMIT SHAKLEE

shaklee enstek set sakit tumit shaklee .
shaklee enstek set sakit tumit shaklee .

Kesemua Produk ini mampu hilangkan sakit tumit anda dengan kadar yang segera.

Fungsi setiap produk kak anis dah terangkan dalam 2 post kak anis yang lepas di dalam post 5 Cara Atasi Sakit Tumit dan Rawatan Sakit Tumit Berkesan. Boleh baca detail disana.

Punca Sakit Tumit Mencucuk

shaklee esntek set sakit tumit shaklee 5
shaklee esntek set sakit tumit shaklee 5

Punca sakit tumit mencucuk adalah disebabkan Plantar Fascia pada telapak kaki kita mengalami keradang disebabkan banyak faktor. Antaranya penyebab keradangan adalah:

  1. Banyak berjalan
  2. Menggunakan kasut yang tidak bersesuaian dengan bentuk kaki
  3. Tidak melakukan senaman ringan sebelum bangun dari tidur atau duduk yang lama.
shaklee enstek set sakit tumit shaklee 6
shaklee enstek set sakit tumit shaklee 6

Punca kedua adalah disebabkan oleh ‘calcaneus spurr’. Ada sesetengah orang mengalami plantar fasciitis diikuti sekali dengan ‘calcaneus spurr’. Calcaneal spurr merupakan tulang kecil (bony spurr) yang tumbuh pada calcaneus (tulang tumit) kita. Pertumbuhan spurr ini terjadi akibat geseran dan tekanan yang berpanjangan dan berterusan antara tulang calcaneus dan tisu serat sekitarnya. Keadaan ini seterusnya merangsang pertumbuhan spurr yang tidak mengikut allignment tulang asal kita dan menekan tisu serat dan otot di tumit kita.

Inilah yang menyebabkan sakit tumit mencucuk yang berpanjangan. Keradangan ini sebenarnya berpunca daripada keradangan Plantar Fascia.

Penyelesaian Bagi Masalah Sakit Tumit

Oleh itu, kak anis sarankan kepada mereka yang alami sakit tumit yang mencucuk agar tidak melakukan aktiviti berjalan terlalu lama. Cuba untuk duduk sebentar setelah 15 minit berjalan tanpa henti. Ini mampu mengurangkan sakit tumit mencucuk itu.

Selain itu, pilihlah kasut yang mempunyai saiz yang sama dengan kaki anda dan yang PALING PANTANG adalah memakai kasut tinggi melebihi 2 inci. Sekiranya anda cepat hilangkan sakit tumit mencucuk carilah tapak kasut yang lembut dan kene dengan bentuk tapak kaki anda.

Terakhir sekali, cuba untuk melakukan senaman ringan pada kaki sebelum bangun dari tidur dan duduk yang lama. InsyaAllah semua usaha ini mampu mengurangkan dan menghilangkan sakit tumit mencucuk tersebut.

Anda Alami Sakit Tumit Kaki mencucuk dan ingin menyelsaikan masalah ini segera.

Terus Hubungi kak Anis Pengedar Shaklee Enstek untuk dapatkan konsultasi dan nasihat www.wasap.my/60196025272

whatsapp
whatsapp

COD: Sekitar Enstek, Kota Seriemas, Bandar Baru Salak Tinggi, Nilai, LBJ, Kuarters KLIA, Salak dan Sepang

Pos Laju Seluruh Malaysia

 

Leave a Comment